PARTNERI :

 

NajNakup.sk - Objavte najlepšie ceny na slovenskom internete.

 

Heureka.sk - Porovnanie produktov a cien z internetových obchodov

PARTNERI :

 

NajNakup.sk - Objavte najlepšie ceny na slovenskom internete.

 

Heureka.sk - Porovnanie produktov a cien z internetových obchodov

 

 

Navštívte Najkosacky.sk u ShopMania

 

 

Navštívte Najkosacky.sk u ShopMania

Problémy s lištou:

27.11.2012, 23:16, jozef pastorek



Problémy s lištou:

Údržba lišty je veľmi významný faktor prevádzky súčasných vysokorýchlostných píl s pohonom zodpovedajúcim veľkej konskej sile.



Na chvíľku sa zastavte a zamyslite sa, ako sa reťaz pohybuje po lište v časovom úseku jednej sekundy. Určitým bodom na lište prejde za sekundu okolo 24,3 metra. Za jednu hodinu to predstavuje takmer 100 km/hod reťaze. Vzhľadom na takúto rýchlosť a ľahké premazávanie reťaze a lišty, sa lišta aj reťaz pri normálnom používaní opotrebovávajú.



Ak existujú podmienky abnormálneho opotrebovávania, bývajú často dôsledkom nevyhovujúcej údržby. Poruchami sú zvyčajne slabé naostrenie rezačiek, uvoľnené napnutie reťaze alebo neprimerané mazanie lišty a reťaze.



Model opotrebovávania na spodnej časti rezačiek, uväzujúcich popruhov a ohniviek pohonu vo všeobecnosti odráža stav lišty. Pravidelná kontrola reťaze ukáže potrebu korekčnej údržby. Problémy okamžite odstráňte a zabránite ďalšiemu poškodeniu alebo výmene lišty či reťaze, alebo oboch.



Nasleduje pár príkladov:



1. Ak sú spodné časti ohniviek pohonu opotrebované sploštením ako na vytieňovanej oblasti, drážka lišty je plytká buď v časti chvostu alebo rovnej časti lišty. (Pozri A)

 

 

 


2. Ak sú spodné časti ohniviek pohonu opotrebované do vydutého tvaru, drážka lišty je plytká v časti hrotu lišty. Najpravdepodobnejšie sa opotreboval materiál zo zliatiny odolnej voči opotrebovaniu na lište s tvrdým hrotom. (pozri B)
3. Ak drážky lišty nie sú ploché a v pravom uhle, časti reťaze sa budú opotrebovávať takto. (Pozri C)

 

 


4. Ak drážky lišty nie sú rovnomerné, časti reťaze sa budú opotrebovávať takto. (Pozri D)

 

Ako skontrolovať opotrebovanie drážky lišty:

 

Najprv napnite reťaz. Potom umiestnite pravítko proti lište a rezacej hrane jednej rezačky. Rezačku silou odsuňte nabok toľko, koľko sa bude dať. Medzi pravítkom a bokom lišty by mala byť medzera veľkosti 1,6 mm až 3,2 mm. Koľajničky lišty musia niesť reťaz v pravom uhle. Ak to tak nie je, nastal čas vymeniť lištu za novú. (Pozri E)

 

 

 

Ak chcete, aby lišta slúžila lepšie, denne kontrolujte nasledujúce body:



1. Koľajničky lišty sú ploché a rovnomerné. Obe koľajničky musia byť ploché a pravouhlé k bokom lišty. Musí byť zachovaný pôvodný tvar obrysu lišty. (Pozri F)

 

 

 


2. Opravte šírku a hĺbku drážky lišty. Šírka drážky musí byť o 0,05 mm až 0,13 mm širšia než veľkosť použitej reťaze. Hĺbka drážky musí byť v rozmedzí od najmenej 7,9 mm a najviac do 10,7 mm. (Pozri G)
3. Lištu skontrolujte pohľadom pozdĺž nej, či je rovná. Lišta sa môže ohnúť pri nehode počas prevádzky a používateľ o tom nemusí vedieť. Ohnuté lišty sa musia okamžite narovnať, inak dôjde k ďalšiemu poškodeniu lišty aj reťaze.



Všeobecné techniky údržby:

 

Keďže reťaz a lišta fungujú spolu ako celok, niekoľko jednoduchých opatrení umožní účinné fungovanie oboch dielov.



1. Rezačky udržiavajte ostré a často ich kontrolujte.
2. Rezačky rovnomerne opilujte. Dbajte, aby sa na pravej aj ľavej strane použili rovnaké uhly opilovania.
3. Hĺbkomery udržiavajte na oboch stranách reťaze rovnaké a podľa odporúčaného nastavenia.
4. Používajte veľa oleja na mazanie lišty a reťaze. Olej je lacnejší ako nová lišta alebo reťaz!
5. Lištu pravidelne vyberajte a očistite piliny nahromadené v otvore na olej a drážke lišty. Lištu pravidelne obracajte.
6. Reťaz správne napnite, dostatočne na to, aby ste ju mohli ťahať okolo lišty rukou. Napnutie často kontrolujte, ale nie vtedy, keď je píla horúca. Počkajte, kým nebude na dotyk chladná.



Pri rýchlosti 85 km/hod znamenajú štyri hodiny chodu to, že cez lištu prejde 300+ km reťaze. Zariadenie ochráni, ak budete venovať pozornosť stavu reťaze a lišty a vykonávať pravidelné mazanie. 

 
« Späť


Diskusia: "Problémy s lištou:"
Dátum: Meno: Komentár:
- Žiadne komentáre -
Pridať komentár | Zobraziť všetky komentáre

záručný a pozáručný servis priamo u nás: